torsdag 14 december 2017

TC Connect - En bortglömd säkerhetsorienterad teknikkoncern med rejäl uppsida



Sedan en tid tillbaka har jag intresserat mig för ett säkerhetsföretag vid namn TC Connect. Jag hittade det av en ren slump i somras när jag letade efter intressanta aktiebolag att investera i. Idag är jag fullt investerad i just detta företag, och jag hoppas kunna dubblera min investering inom kort. Målet för mig är dock inte att sälja av snarast möjligast, jag har tänkt ha kvar dessa aktier över en längre tid, då jag tror att det kommer bli en väldigt lönsam affär på några års tid. Vad är då detta för företag som har fångat mitt intresse?



"TC Connect är ett säkerhetsföretag som erbjuder helhetslösningar inom digital kommunikation och bio- metriska passer- och kontrollsystem och är verksamt inom affärsområdena Kommunikation, Olja & Gas samt Human ID - biometriska säkerhetslösningar. Bolaget har en marknadsledande position i Norge och en etablerad position i Sverige med potential att ta ytterligare mark- marknadsandelar. Under 2016 uppgick Bolagets omsättning till 153 MSEK och justerat EBITDA till 8,3 MSEK. TC Connect har idag huvudkontor i Stockholm och hade per den 31 mars 2017 41 anställda." - Mangold. 
Företaget börsnoterades i somras och har nu i skrivande stund funnits ute på aktiemarknaden i cirka ett halvår. I dagsläget är intresset svalt, och det kan anses som ett bortglömt bolag, men så har det inte alltid varit. Vi tar det hela från början, när företaget gick till börsen.




Den 9 juni introducerades TC Connect till börsen på First North. Intresset från allmänheten var stort, bolagets teckningserbjudande om 20kr per aktie övertecknades med hela 174%, och under första handelsdagen rusade kursen upp till 45kr. Bolaget hade utsett Mangold Fondkommision AB som garant, men när kursen väl rusade under första dagen valde dem att trycka på säljknappen. I samband med det dalade aktien neråt för att slutligen stanna på den ursprungliga nivån. Denna turbulenta start resulterade i ett stort missnöje bland flera investerare, och som konsekvens svalnade intresset för bolaget, för att sedan glömmas bort. Men vad har egentligen hänt sedan i somras?

Kort svar, skitmycket! Sedan noteringen har TC Connect arbetat flitigt bakom kulisserna, bland annat har företaget förvärvat två lönsamma verksamheter, RA Kommunikationsteknik AB och Access World Technic, och syftet är att integrera dessa verksamheter med TC Connects egna utbud för att tillsammans skapa en enda stor säkerhetskoncern med oslagbara helhetslösningar. Ovanpå detta har TC Connect också organiserat sig för tillväxt, och skapat TCC-Norge och TCC-Sverige i syfte med att tydliggöra ansvarsområden och decentralisera besluten. Värt att nämna också är att koncernen har bland annat satt nya finansiella mål, "att över en ny konjunkturcykel nå en organisk tillväxt på 10 procent och en ebita-marginal om 10 procent", skapat ett åtgärdsprogram som ska sänka kostnadsnivån med mer än 7 miljoner kronor årligen (effekt redan nu i q4), och en del insynsköp har gjorts (t.ex VDn Ole Oftedal som nyligen köpte ytterligare 15.000 aktier, och idag äger han totalt 115.000st).

All information från det föregående stycket har skickats ut i PM, men det har inte speglats i aktiekursen särskilt nämnvärt. Trogna privata aktieägare, mig inräknat, gör dagligen research för att hitta intressant fakta som har att göra med TC Connects verksamhet. Här är en lista på intressanta händelser som är av betydelse för företaget, som privata aktieägare har kommit över, men som inte har kommunicerats ut till allmänheten från företagets sida (i form av pressmeddelande). De skickar nämligen inte ut PM när det handlar om händelser som inte överstiger 5% av bolagets omsättning.

1. Order från Statoil: "Statoils plattform Aasta Hansteen oppgraderer til Motorola MTP8500EX TETRA radio. TC Connect har nylig mottatt bestilling fra Statoil på MTP8500EX som leveres til riggen ved årsskifte. Ordren er på ca. 2 millioner kroner og inngår i rammeavtalen TC Connect har med Statoil."
2. Sveriges RAKEL och Finlands motsvarighet ska kopplas ihop (marknadsdubbling för TC Connect): https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter---Rakel/Nu-ar-Finland-Sverige-projektet-igang---ISI-FISE/
3. Vad som har gjorts under året (från q3 rapport)
1. Leverans av digitalt radiosystem till Zinkgruvan Mining AB
2. Igångsättning av större projekt gentemot norska vägverket (Finnmark och Rogaland).
3. Leverans av terminalsystem till Statoil
4. Leverans av terminal- och kontrollrumslösning för Bergen flygplats
5. Terminalsystem till Oslos spårvagn
6. Installationsåtagande Gardemoen flygplats
7. Ramavtal med norska hälsomyndigheten
8. Avtal gällande inomhustäckning med Svenska polismyndigheten
9. Avtal gällande kontrollrumslösning med svenska trafikverket 
10. AW Technic har startat installationer av säkerhets- och passersystem hos Keppel Data Center
11. AW Technic har startat installationer av säkerhets- och passersystem hos Johnson & Johnson 
12. AW Technic har startat installationer av säkerhets- och passersystem hos GoPro.


Det viktigaste av dem alla är dock ramavtalet TC Connect har med Statoil. I q3 rapporten står det följande:

"TC Connect har tecknat ett nytt ramavtal med Statoil om leverans av TETRA-lösningar till den flytande plattformen, FPSO, på Johan Castberg-oljefältet. Uppdraget innefattar en komplett TETRA-lösning för både explosionsfarliga och säkra områden samt infrastruktur som säkerställer att det finns radiotäckning på hela plattformen. Avtalet inkluderar produktleveranser och implementeringstjänster och är ett av TC Connects största ramavtal hittills i år.  Den första fasen av denna leverans inkluderar central- och användarutrustning för digital radiokommunikation. De kommande faserna innebär leverans av nödvändig utrustning för att säkerställa radiotäckning över hela plattformen. Den sista fasen består av installation och driftsättning. Statoils slutgiltiga investeringsbeslut sker under fjärde kvartalet 2017 och TC Connects ramavtal sträcker sig till 2022." Ole Oftedal, VD, har bekräftat i mejl att när de väl får order från Statoil så kommer det att skickas ut i ett pressmeddelande till allmänheten.



Okej, så en säkerhetskoncern som omsatte närmare 150 miljoner kronor förra året, och förväntas omsätta betydligt mer 2017, och som ovanpå detta också förväntas visa svarta siffror nästa år, värderas idag till ca 85mkr. Är det rimligt må tro? Hur värderas konkurrenterna?

Om man räknar P/S tal, dvs aktiekurs/omsättning per aktie har TC Connect ett värde på 0.6

Konkurrenternas P/S tal:
Advenica 10,1
Irisity 3,4
Lagercrantz 1,7
Secits 2,9
_________
Snitt: 4.5

Jag tackar skribenten 'BigMove' på Placera som har delat med sig av denna uträkning.

Det finns så mycket mer att tillägga, jag har säkerligen glömt en hel del, men jag måste nu börja tänka på refrängen...

Jag rundar av detta inlägg med att referera till 'Analys Group'. AG är ett oberoende analyshus som analyserar småbolag. I och med TC Connects tredje delårsrapport (q3) lanserade AG sin analys av företaget (Länk: https://analystgroup.se/analysis/tc-connect-analys/). Deras Base-case är på ca 45kr och Bull-case 57kr!



Slutligen, mina fem skäl till varför man borde investera i TC Connect:

1. Svarta siffror 2018
2. Kompetent ledning & liten free-float
3. 0.6 p/s
4. Helhetslösningarna och företagets tunga kundbas
5. Växande marknad, 2018 kommer vara säkerhetsbranschens år!

//Byggherren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar